Pengikut

27 November, 2014

22 Nov Dhiya selamat dicukurkan

Alhamdulillah..
akhirnyer rambut Dhiya selamat di gondolkan a.k.a dicukurkan oleh abahnyer..sebenarnyer niat utk mencukurkan dhiya hampir2 tak menjadik atas beberapa faktor..hehe..tp dikuatkan oleh mak dan memandang rambit Dhiya yg ada ni pun tak sama panjang..

saat baby D di cukurkan..
jenuh jugak lar nak melicinkan kepala baby d
maklumlar rambut dh panjang pastu dah besar pale tu bergerak2 pastu biler rambut dah penuh satu bdn muler ler rasa miang..hehe


new look of baby D..
Suda botak chinnn..
hopefully rambut cepat tumbuh..

21 November, 2014

Novel Lagiiiii...

As salam..
sekejap jew dh Jumaat..
tp syiokk sebab esok cuti..yeaa..
bertambah2 syiok lagi sbb lunch td
g therapy mata kat KLCC..hehe..
nak tgk ker therapy alynn? hehe..


skrg sedang berlangsung pesta buku kat KLCC..alahai yak sure pulak sampai biler..
maybe sampai this weekend je kot.. td alynn gi therapy berteman..
mmg layanzz lar kan tul tak puan iman?
alynn ni galak membeli bacanya tak tau lar biler..

12 November, 2014

#WW# Kisah Pokok

Hasil tangkapan Promosi Hiasan Dalaman & Seni Taman 2014..dikelilingi pokok2..rasa seronok sgt..
ada 3 jenis pokok yg alynn beli tp hanya satu jew pokok yg menjadi..maybe lagi 2 pokok tu perlukan cahaya matahari tak sesuai utk tanaman dlm opis..


haa..pokok ni jer yg membesar bagai juara..

03 November, 2014

Pabila Dhiya Dah Mula Kenal Orang

kisahnyer hari Sabtu yg lepas..
alynn memenuhi jemputan majlis akikah & cukur jambul jiran sebelah rumah..parents alynn g kenduri kawin di johor..adik bongsu keje..hubby dgn abg g service kereta.. maklum la weekend ni nak jln jauh so kena lar service yg mana patut..

Yang tinggal alynn jew wakil ke majlis akikah..so alynn g bawak bby D..sampai2 jew majlis berendoi br jew mula..tetibe jew bby D cam nak cembeng2..alynn ingat maybe org ramai pastu group berendoi kemain meriah bwk alatan muzik lagik..

ok lar tak pe..lepas duduk2 jap alynn ingat nak la snap pic leh ler tunjuk kat family yg tak dpt dtg..so alynn mintak tlg anak jiran pegangkan Baby D..baru jew alynn angkat vontottt..uwaaaa..aik ko nanges dik..sape pulak yg cubit adik nie..alahaii..so tak leh ler snap pic sib baik anak jiran tu tlg snapkan pic..

ok fine..baby D dh kenal org k..kemain syahdu lagik baby D nanges mcm ler mama nak tinggalkan adik..cubaan kedua biler anak jiran nak pegang Baby D..sblm tu dah dok acah2 bby D..sorang amik ok lagi..pastu pas kt kakaknyer pulak..dan last sekali pas ke maknyer pulok..dpt pegamg jap baby D terus uwaaaa....hehe..biler alynn amik bby semula terus senyap biler bby D nmpk muka mamanyer..alahai sygnyer anak mama..

act, seronok taw g majlis berendoi ni..layannz jew dgr nyanyian group berendoi..time berselawat tu Baby D elok jew lentok kat bahu mama hehe..



ok ni pic ms baby D demam selsema last week..
demam nak beralih bulan kot..nak membesar yer syg..
sambil tu mama paksa baby D melaram snow cap yg br mama belikan utk baby D..


31 Oktober, 2014

Solid Food : 5 days to go

yeahhh..tinggal lagi 5 hari jew my bby D boleh mamam..tp mama plak rasa cam nebes..(ehh da knp pulak nk nebes kikiii..) bby tak lama lagi dh leh mamam tp rasa mcm tak prepare apa pun lagik..mamanyer tak sedia mental fizikal cewahhh..nak start bg anak mkn pun kena ready semua tu ker..alahai alynn..

Last week alynn duty sbb tmpt keje ada buat promosi, so try ajak hubby g mothercare KLCC..sib baik hubby pun ok jew so ada 2 misi..first nak cari sudu dan mangkuk explora yg ada sensor akan bertukar warna kalau puree tu masih panas..so baby tak lar melecur mulut..second alynn plan nak cari beg beso yg boleh isi semua benda haha..senangkan..so adakah kedua2 misi alynn tu complete..jeng..jeng..

haa..alhamdulillah nmpk tak dlm pic bukan setakat peralatan utk baby D mamam ada jugak yg benda2 yg tak dijangka mama beli sekali..kalo g mothercare tu mmg tak leh tahan..sib baik poket tak brp nak tebal so a8lynn beli yg betul2 memerlukan..

pic bag alynn nan hado makanyer bag tu pun takdoo..huhu..out of stock..sedeynyerr takder rezeki..kalo hubby good mood lain kali cari bag tu kat branch lain pulak..

fisrt mision complete..bag mama tu tak kisah sgt..yg penting brg baby D..owh ye abg pun dpt jugak..bersebelahan mothercare tu ada kedai menan cornfirm abah kena paw..abg dpt jam tgn seronok ler..

camtu ler biler dah anak dua..
biler siadik dpt siabg pun mesti dpt..

28 Oktober, 2014

Selamat Ulang Tahun Ayah..

Selamat ulang tahun ayah pd 23 okt yg lalu..
Alhamdulillah usia ayah menginjak lagi setahun..
semoga ayah terus diberi kesihatan yg baik..
kami anak2 ayah mendoakan yg terbaik utk ayah dan keluarga kite..we luv u ayah..

sehelai tshirt dan kek tanda ingatan dari kami..
kali ni anis tak sempat nak baking cake..
maklum lar dah start keje mmg tak menyempat..
so, beli je lar kek kannn..



#duaorangcucuutkayahdanmak#

25 Oktober, 2014

Solid Food : 11 days to go

eh...counting 4 what?
terasa mcm nak menunnggu ms utk deliver pulak ngee..
11 days to go..Bby Dhiya become 6 months..
haihh..cepat nyer masa berlalu..
maknanyer Bby D dah boleh start mamammm!!
yeayy..mama mmg teruja..
hopefully mama consistence menyediakan food utk Bby D..
xcited jugak nak tgk first reaction Baby D
Biler disuapkan solid food..
iye lar, selama ni Baby D hanya mengenal susu mama jerk..
Dan bermakna tak lama lagi breastfeed journey mama utk fasa pertama hampir berjaya..
doakan mama utk terus istiqamah yer..amin..

blanje sekeping gambo tuan tanah kedaung ngan baby D..


Ok alynn share tanda-tanda baby sudah bersedia menerima solid food..
Kebiasaannya pada umur bayi empat bulan (bayi menyusu susu formula) dan enam bulan 
(bagi bayi menyusu susu ibu secara eksklusif) mereka mungkin bersedia untuk makanan pejal. 
Ada beberapa tanda yang menunjukkannya antaranya:

Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak;
  Alhamdulillah Bby D dah lama lulus tang nii..

- Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa;
  So far Baby D belum boleh duduk lagi tp Bby D 
 boleh duduk kalo support dr blkg

- Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya;
  Berat ms lahir 3.05kg ms timbang umur 5 bulan 6.9kg 
 hopefully ms timbang 6 bulan berat Bby D naik dgn jayanyer..

- Menunjukkan tanda-tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali;
  Ha..yg ni mmg betul lepas mama susukan jap lepas tu 
 baby D muler mencarik2 nak menyusu lagik.

- Menunjukkan minat terhadap makanan yang di makan oleh orang dewasa;
  tang ni yg mama kesian kdg2 tak sampai hati nak makan ms  dokong baby D..mesti baby D pandang   makanan yg ada 
 pd tgn mama sampai lar makanan tu hilang dlm mulut mama..

- Bayi anda juga mungkin akan cuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan;
  hehe..lawak biler teringat kan makanan yg mak nak makan 
  ditepis   oleh baby D..sib baik makanan tak tercampak..
  
- Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya;
   Yang ni tak tau sbb tak pernah cuba lagik..

- Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan;
  Mengunyah maybe belom lagik kot..tp menelan of coz 
 boleh kann..tp yg makanan yg cair2 lar..

- Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya;
  Tak pernah bagi baby D pegang makanan lagik..tp bby D 
 dah boleh pegang toys..

Namun, anda dinasihatkan merujuk kepada pakar kesihatan untuk memulakan makanan pejal, lebih-lebih lagi jika anak di bawah 6 bulan.


Holiday yea!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...