Pengikut

28 Oktober, 2014

Selamat Ulang Tahun Ayah..

Selamat ulang tahun ayah pd 23 okt yg lalu..
Alhamdulillah usia ayah menginjak lagi setahun..
semoga ayah terus diberi kesihatan yg baik..
kami anak2 ayah mendoakan yg terbaik utk ayah dan keluarga kite..we luv u ayah..

sehelai tshirt dan kek tanda ingatan dari kami..
kali ni anis tak sempat nak baking cake..
maklum lar dah start keje mmg tak menyempat..
so, beli je lar kek kannn..



#duaorangcucuutkayahdanmak#

25 Oktober, 2014

Solid Food : 11 days to go

eh...counting 4 what?
terasa mcm nak menunnggu ms utk deliver pulak ngee..
11 days to go..Bby Dhiya become 6 months..
haihh..cepat nyer masa berlalu..
maknanyer Bby D dah boleh start mamammm!!
yeayy..mama mmg teruja..
hopefully mama consistence menyediakan food utk Bby D..
xcited jugak nak tgk first reaction Baby D
Biler disuapkan solid food..
iye lar, selama ni Baby D hanya mengenal susu mama jerk..
Dan bermakna tak lama lagi breastfeed journey mama utk fasa pertama hampir berjaya..
doakan mama utk terus istiqamah yer..amin..

blanje sekeping gambo tuan tanah kedaung ngan baby D..


Ok alynn share tanda-tanda baby sudah bersedia menerima solid food..
Kebiasaannya pada umur bayi empat bulan (bayi menyusu susu formula) dan enam bulan 
(bagi bayi menyusu susu ibu secara eksklusif) mereka mungkin bersedia untuk makanan pejal. 
Ada beberapa tanda yang menunjukkannya antaranya:

Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak;
  Alhamdulillah Bby D dah lama lulus tang nii..

- Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa;
  So far Baby D belum boleh duduk lagi tp Bby D 
 boleh duduk kalo support dr blkg

- Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya;
  Berat ms lahir 3.05kg ms timbang umur 5 bulan 6.9kg 
 hopefully ms timbang 6 bulan berat Bby D naik dgn jayanyer..

- Menunjukkan tanda-tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali;
  Ha..yg ni mmg betul lepas mama susukan jap lepas tu 
 baby D muler mencarik2 nak menyusu lagik.

- Menunjukkan minat terhadap makanan yang di makan oleh orang dewasa;
  tang ni yg mama kesian kdg2 tak sampai hati nak makan ms  dokong baby D..mesti baby D pandang   makanan yg ada 
 pd tgn mama sampai lar makanan tu hilang dlm mulut mama..

- Bayi anda juga mungkin akan cuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan;
  hehe..lawak biler teringat kan makanan yg mak nak makan 
  ditepis   oleh baby D..sib baik makanan tak tercampak..
  
- Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya;
   Yang ni tak tau sbb tak pernah cuba lagik..

- Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan;
  Mengunyah maybe belom lagik kot..tp menelan of coz 
 boleh kann..tp yg makanan yg cair2 lar..

- Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya;
  Tak pernah bagi baby D pegang makanan lagik..tp bby D 
 dah boleh pegang toys..

Namun, anda dinasihatkan merujuk kepada pakar kesihatan untuk memulakan makanan pejal, lebih-lebih lagi jika anak di bawah 6 bulan.


19 Oktober, 2014

Kungfu Panda @ Zoo Negara

kali terakhir berkunjung ke Zoo Negara adalah thn lepas..haha..tak lar lama sgt kan..ms tu kami pergi rumah utk panda sedang dlm pembinaan..alahai..ms tu pikir tak dtg dah kott sbb br jer dtg kan..

last week, mama abis kursus selepas kul 10pg..masa masih awal..abah ajak g shopink cari brg mama..brg apa tu biarlar rahsia..hehe..tp mama pikir2 blk kalo g shopink mama ler yg syiok..abg danish?? lebih2 pun dpt toys..so abah nyer idea ajak g Zoo..abg pantang dgr Zoo mmg dia tuntut larrr..

Dah sampai Zoo..ms nak beli tiket berkira2 pulak nak tgk panda ke tidak..sbb tiket masuk nk tgk panda lebih sket dr harga tiket biasa..so lepas pikir nyer pikir.dah alang2 masuk tgk ler Panda sekali..lagipun untung kalo tgk panda hari weekdays sbb tak perlu beratur panjang dan takder had masa yg ditetapkan utk tgk panda..dok ler lelama pun tak pe...syiokk kan..

cuaca mmg panas..sib baik lar adik lepas menyusu titonnn..pastu hujan renyai2..masuk tmpt panda sejuk yang mendamaikan jerk..ngam2 masuk tmpt panda baby D pun bgn..adik nak tgk panda yerr..

time ni mama tak perasan pun ada badak sumbu kt belakang tu..yg mama perasan zirafah jerk..haha..punyer lar badak sumbu tu dh serupe ngan tanah sampaikan mama tak perasan kewujudannyer..alahai..


ok dh masuk rumah panda..excited nak tgk panda..sekali panda titon daa..kekenyangan br lepas makan..blkg tu panda jantan..

peace yaw dr abg danish..
blkg ni pulak panda betina..

cilok pic dr ig..
abahn mama wif hero n heroin..


mama wif baby D..

panda jantan dan betina diasingkan sbb takot bergaduh..dari negara China lagi kedua2 panda ni sudah berasingan..alahai..kalau disatukan kedua2 panda ni kan best mana tau dpt baby panda..bestnyerr..

18 Oktober, 2014

Fanatik Headband !!

Dhiya belum lahir lagik..
mama dh standby headband..
geramm..maklum ler ms danish dulu tak leh pakai headband. so ms ni lar mama lepas gian..hehe..pulak tu design headband skrg semuanyer comel2 mmg kreatif..rambang bijik mata memilih..ms cuti bersalin hari2 tgk ig yg menjual headband..tau2 ada jew posmen pos laju depan pagar..ngeee

ada headband yg kualiti nya mama puas hati dan ada jugak yg tak der kualiti..sedih jugak sbb harganyer lebih mahal dr headband yg pernah mama beli..so mama dh reject ig tuu..huhu..

jom tgk antara koleksi headband terlattest baby D..
headband yg terdahulu ada ms mama up satu n3 lain k..headband ni mmg mama rekemen baekkk punyer..kualiti thorbaeekkk harga berpatutan..jom laju2 like ig qaisara_headband..


model tak berbayar kena paksa dgn mama memperagakan semua jenis headband yg mama beli..huhu..sabo je lar dik..


14 Oktober, 2014

Aidiladha 2014 KAMI

as salam..
dh seminggu aidiladha berlalu..
br memyempat nak upload pic..
tahun2 sudah raya korban tak bergambar sgt pun..
dan takder bj raya sedondon pun..
plg tidak pun kami repeat semula bj raya aidilfitri hehe..
tp thn ni terasa nak pakai sedondon pulak..
apatah lagi raya aidilfitri yg lalu tak kesampaian nak sedondon dgn anak dara sbb bj yg ditempah besooo..mama ngan anak dara jew baju baru..abah dgn abg danish repeat bj melayu raya aidilfitri last year..nak tempah lain bukannyer selalu pakai pun kannnn..

Raya aildiladha tahun ni di Bachang Melaka..
lebih meriah sbb famili abg ipar buat korban tahb nie..alhamdulillah..

Pagi raya abah dan abg g sembahyang raya..
segak berbaju melayu tp si adik masih ayu dgn bj tido hehe..

adik mashammm ajee..
berbaju kurung kain sari India mariiii..

tadaaa..ni lar pic raya alin sekeluarga..

abg dh lariii malas nak melayan mama abah bergambo..

ok dpt tangkap abg..
cepat2 snap pic abg bersama hero n anak dara..

-hugs-

11 Oktober, 2014

Double D's at Sani Hotel KL

Bersiaran terus dr Sani Hotel KL..br abis makmal utk sesi mlm..huhhh..terasa penat lebih sket sbb kena urus makmal n urus famili dlm 1 ms..this week kena bertugas sbg urusetia makmal fesyen..plan abis makmal terus blk seremban tp kebetulan pulak mak ayah minggu ni attend majlis kahwin dkt kelantan..

so, bwk sekali lar double D ke Sani hotel..
cuti2 hotel lar namanyer sbb dok dlm bilik jerk haha..
abah pulak jadi mr mama sbb kena jaga 2 org anak dlm 1 ms..first time okeyyy..kalo jg abg jer takder masalah tp kena take care of baby D sekali..pulak tu baby D fully bf..baby fully bf ni renyah sket..sbb lebih suke ngempeng jerk..kalo tak kena gaya jadi serba tak kena..so far seharian ni abah berjaya handle anak2..lega sgt2..hopefully everything will be ok sampai lar abis makmal hr isnin nanti..



07 Oktober, 2014

Ma princess 5 months

Salam Aidiladha..
story raya haji..gambar kami beraya berempat..
ada..nanti alynn update..

Tp alynn nak story mory pasal checkup baby D..so hr ni amik cuti xtra..dan kali ni jugak hubby yg hantar sbb anis a.k.a adik bongsu tgh berkursus..lepas hantar abg pegi skool br alynn pegi kk..

Alhamdulillah baby D sihat..
semua perkembangan memberansangkan syukur..
dan checkup kali ni Baby D kena cucuk..
sblm kena cucuk baby D dpt selelap so biler bgn segar bugar lar kan..mood baik siap menyembang lagik..tak tau jap lagi nak nanges huhu..


rambut baby D jadi huruhara disebabkan mama..
panjang citer nyer..huhu

Berat : 6.9kg dr 6.3kg
ketinggian : 62cm
ukur lilit kepala : 42cm

dan kali ni abah rajin snap pic..hehe..tq abah..
piccas b4 chek..


ok yg ni pic di bilik saringan dan bilik utk cucuk mencucuk..kemain happy lagik..pastu nanges..sib baik baby D nanges tak beria..bunyiknyer ala2 manja gitew..syg adik..




Holiday yea!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...