Pengikut

02 Februari, 2010

Bantal Busyuk..

Anak sedara : Mak cu da bc paper mingguan? haha ada kena mengena ngan Danish..
Aku : Blum lagi, knapa? (suspen gilerr aku..)
Anak sedara : Ala x surprise lerr, mak cu bc sendri..
Aku : Tanpa melengahkn ms aku terus mndptkn paper mingguan belek nyer belek..selak nyer selak..
(trsenyum aku mmbaca title trsebut "Bantal Busyuk Rakan Imaginasi")

Yupp.. mmg Danish ada bantal busyuk yg setia menemaninyer sejak dilahirkn kedunia nie..aku pun xpasti mcmane prmulaannyer aku seakan menggalakkn Danish mengusung kehulu kehilir bantal busyuknyer..dan aku pun xpasti tarikh dn ketika nyerr bantal busyuk tuhh diistiharkn sbg bantal busyuk Danish..Pendek kata semua tuhh trjd secara xsengaja sampai lerr ke hr nie..Dn aku akan rs brsalah klau aku trlupe bw bantal busyuk danish, so far setakat nie blum prnh luper lagik..Jika danish trjg diwaktu mlm dia akan meraba2 mencr bantak busyuknyerr..Tabiat danish nie akan diselangkn dgn tabiat menghisap ibu jari..(org tua2 kata jari akan mnjd kecil dr saiz biasa..xtau arr sejauh mana kebenarannyer..) So, disini aku kongsikn cara2 utk memisahkn sikecil ngan bantal busyuknyerr..ada cr tau bkn pkai hentam jerr..haha

JANGAN MEMAKSA
Ibu bapa x bley memaksa anak2 meninggalkn tabiat ini secara mengejut. Gunakan pendekatan berkhemah iaitu secara perlahan-lahan

LAKUKAN AKTIVITI BERSAMA
Kenal pasti waktu anak2 sukar berenggang dgn bantal busyuk. Jika sblm tido, penuhi ms mereka dgn perkara lain cthnyer mmbc buku cerita brsama, bckn puisi atau doa.

GALAK MEREKA UNTUK AKTIF
Jika kanak2 sudah melakukn prkara lain spt brmain, tentu mrk akan melupakn bantal busyuk yg sering dikendong krn perasaan malu.

MULAKAN PD USIA 3 TAHUN
Pd peringkat bayi dan awal kanak2, mrk perlukn sesuatu utk keselesaan spt bantal busyuk. Slps usia 3 thn, kanak2 ini septtnyer dah bley brdikari dn x memerlukn bantal busyuk lg utk menemani mrk krn leka dgn pelbgai aktiviti.

BIARKAN ANAK MMBAWA BANTAL KE TASKA
Jika anak brkeras utk mmbawa bantal busyuk atau anak patung kesayangan mrk ke taska, jgn menghalang. Biarkn mrk bawa. Biasanyer kehidupn di tadika penuh dgn pelbagai aktiviti. Dgn mengikuti aktiviti yg dijlnkn secara prlahan-lahan mrk akan meninggalkn tabiat mmbw bantal busyuk.


Tido yg nyenyak ditemani bantal busyuk..

7 ulasan:

yayafrdz berkata...

kiutnye dia dgn bantal busyukkk.... hihihi....

p/s: saye pon ade satu...:p... smp skrang ade....

NURUL IZZA berkata...

comeynye danish ni..muka jepun ke korea ih?
hish gram nk cubat pipi gebu dia..

iman lahir 3.5 kg.xdela besar sgt .tp dia kuat nyusu..kdg sejam sekali.alhamdulillh..sihat selalu kn..

iman lahir dlm 41 minggu..tu pon sbb induce kalau x..mmg xnk kuar lg nih..
hihihihi

NURUL IZZA berkata...

iman pon..ada kain nk tidur...nthla..xleh tidur kalau xde kaiun busuk die (read: washcloth dia je pun)

tp ms kecek pun iza mmg xleh tidur tanpa kain

Nadiah Sidek berkata...

ha..bocor dah rahsia! danish ada bantal busuk rupanya ye :D

aLyNnZ berkata...

yaya:hehe..auntie yaya satu geng ngan danish ada bantal busyuk..

nurul izza: ayah alin darah jepun..hehe pipi iman pun apa kurangnyer..tembam..

huih..semangat nyer time iman lahir?alhamdulillah iman nmpk sihat slalu..danish 3.1kg jerr..kuatnyer susu..fully breastfeed ker?

haha imam selesa dok dlm pewut..sampai cam xnk kuar..

aLyNnZ berkata...

ni=urul izza : ada baby yg guna kain selimut, sapu tangan atau anak patung sbg peneman setia..

kain tuhh mmbuatkan imam selesa kan..kain mcmaner? kain selimut eh?

aLyNnZ berkata...

nadiah : abis larr..danish besar nanti sure dia marah mama nyerr coz rahsia sudah bocor maa..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...