Pengikut

17 Jun, 2010

2 Kes Pengasuh yg TIPUU...

Owhh..br smlm publish n3 xder mood..tp tetiba mood dtg kembali..bkn pasal segala yg akan terungkai tghar nanti tp aku berjaya tukar cat umah baru..dr last week lg aku cuba utk tukar template godek nyer godek jd lain..template blog aku bertindan..haru biru n cacamarba jd nyer..walhal bnyk citer yg ingin aku kongsikan, semua nyer tergendala..So, kali nie apa yg ingin aku kongsikn adalah...
Kisah pengasuh yg menipu..xjujur
Anak kecil yg xtau apa menjadi mangsa...

KES PERTAMA
Berlaku pada cucu pertama umur 4bln (gurl, sgt comei brkulit putih gebu) jiran mertua aku di Melaka merangkap sedara bau2 dian family sebelah hubby..Anak makcik 2 keje kt Johor so, anata anak nyer kt pengasuh yg mmpunyai 2 org anak sek tadika ngan darjah 4..Satu hr yg malang time ibu lek keje nk amik anaknyer tgk2 mata si anak berdrh..Si ibu tnya pengasuh knp nie kak..? Pengasuh ngan confident nyer jwb bby 2 jatuh buai..Si ibu tnya bile jatuh..? pengasuh jwb tghari td..BenNGONGG!! (apasal xbgtau awal2) ..Tanpa buang ms si ibu bwk anak ke hos..awal2 lg si ibu kena mrh ngan doc knp xbwk awal2 mata anak awk dijangkiti kuman!! Si ibu ngan rs kecewa slps si anak mndptkn rawatan terus bwk anak nyer lek kg (kg mertua aku..) Slps seminggu brlalu si ibu g umah pengasuh nk amik semua brg2 si anak..

Dialog si ibu ngan anak pengasuh :
Di hadapan umah pengasuh
anak tadika : Aunty mana baby? knp bby xdtg?
Si ibu : Aunty x bwk baby..baby xshat..baby sakit mata..
anak drjh 4 : Tu lar kau cocok mata baby sampai berdrh..!!
Anak2 xpandai menipu..
Si ibu : apa nie kak? akak ckp baby jth buai? (pengasuh ttp x mengaku)

Last 2 week aku jumpa baby 2 mata nyer msh berbalut tunggu masa utk bukak balutan. tp doc dh bgtau harapan mmg tipis maksudnyer baby 2 akan buta sebelah mata sepanjang hayat n others suggestion dr doc utk gantikan mata baby 2 ngan mata batu..

huhh..luluhnyer hati si ibu anak yg dilahirkan bertarung nyawa lahir dgn sempurna akhirnyer diatas kecuaian pengasuh si anak kehilangan mata anugerah yg xternilai..

************************

KES KE-2
Berlaku minggu lalu pd anak my bf kt putrajaya..sejak lahir mak kwn aku yg jg anak nyer kt Johor..ikut plan biler anak nyer dh besar skit br ar bwk dtg KL..So, kwn aku nie sanggup arr berulang KL - Johor setiap minggu demi si anak..sbb musabab yg utama kasihan kan anak yg masih kecil xsampai hati nk bg pengasuh jg..of course saper xsyG anak kan..Skrg nie si anak dh berumur 7 bln so,tibe msnyer utk bwk si anak dtg KL..Saat yg ditunggu sekian lama..

Start ar kwn aku nie survey2 pengasuh yg dirskn sesuai utk mnjg anak kesygn..Bermula ngan pengasuh terlampau mintk bayaran RM300..akhirnyer dpt gak pengasuh..xsampai 2 minggu si anak dibwh jagaan pengasuh dh demam panas..hr ke2 xantar anak pengasuh call just tanya akak nk antar anak x klu x sy nk blk kg..kwn aku yg dh fed up hurm nk blk kg blk ar dik..demam berlarutan selama seminggu atuk n nenek yg menjg selama nie risau dr Johor terus dtg Putrajaya utk meliht keadaan cucu..si anak demam yg xkebah asyik merengek, inisiatif nenek bwk cucu utk mintak air yassin kot2 lar ada yg mendampingi si cucu..

Jumpa ngan org tua yg berpengalaman, sblm mmbc kan surah2 Al-Quran, Atok 2 ckp cucu awk terseliuh bhgn bahu n pergelangan tgn..hurmm..terus nenek bgtau ibu nyer tanya semasa dlm jagaan anak nyer ada cucu jth buai? anak nyer kata xder...huhh sah2 lar si anak jth kt umah pengasuh..pengasuh plak kata xpernh jatuh..abis klau xjth xkan tetiba leher ngan tgn bley terseliuh..? berurut ar si anak selama 3 hr..aduh siannyer..rupanyer itu lar sbb musabab seminggu si anak asyik merengek, menangis..hurmm..si ibu yer lar ingtkn si anak kembong pewut..nsb baik pas scan xder yg patah..


KNP MENSIA-SIAKAN KEPERCAYAAN DAN TANGGUNGJWB YG DIBERIKAN?

17 ulasan:

Ibu Alia Kaiyisah berkata...

Alynn,
Tak taw kenapa saya cukup menyampah dengar cerita2 mcm ni. Mungkin sbb saya pun ada anak yg dihantar ke pengasuh, dan setiap hari saya berdoa supaya anak saya akan dijaga dengan baik. Mcm mana sy hantar, sy nk dia mcm tu ga time sy ambil dia balik.

Tp itu lah. Manusia ni kan rambut je sama itam. Hati lain2.

Ms Kaisya jatuh buai umah pengasuh tu pun, dia lmbat bgtau saya. Jatuh kul 4 and bgtau sy kul 5 sbb dia tengok Kaisya mcm tade pape. Saya cukup marah ms tu tp tak terluah.

Tak taw nk ckp mcm mana lg. Sepatutnya pengasuh ni hargailah kepercayaan yg kita bg. Bukan kita hantar anak utk dia jaga for FREE. *sigh*

yaya+frdz+auf berkata...

scary nye wakk....tp tu lah. benda ni mcm naseb gak kan...dpt yg elok...elok.... dpt yg xelok mcm ni pulak...aduhai.

Fieza79 berkata...

mcm tu la yg berlaku skrang ni...ramai pengasuh kurang bertanggungjawab hanya semata mata disebabkan upah yg diterima setiap bln je...

fieza mmg ckop hangen lau bab2 ni sbb dh penah tkena..!

Hafnidah berkata...

susah nak cari pengasuh yang ok kan kak.. cube la awak jaga budak2 tu macam jaga ank sendiri. kalau rasa xboleh nak syg budak2 tu janganlah jaga. tamak sgt duit tapi xbertanggungjawab. kalau benda tu jadi kat anak dia, cmne? baru dia faham perasaan emak budak yang mata cedera tu.

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

siannye budak2 tu..
napela depa ni taknak berterus terang ye? pelik lah
if ckp elok2..kita pon takde marah kan? sbb budak2..biasala jatuh itu ini..tp if ckap awal2..leh la kita cari alternatif lain utk cepatkan sembuh anak kita tuh..

alhamdulillahs setakat ni pengasuh ok..mintak2la sampai sudah camtu..aminn

lylieiqmal berkata...

ala kak..makin takut nk anta alya kt pengasuh...coz zaman sekarang nie org jd pengasuh utk duit kn....bkn ikhlas sgt pn....dulu kn masa sy sek...mk sy tolg jg ank jiran...5 orang....2 ratus jew....yg penting ikhlas...ade yg dier jg free jew....tp tuk free tue meang x harap la...bile kite da byr tue...tlg la kn jg elok2....sedey sgt psl kes buta tue..kalau la jd kt ank kite..ishk...x tau nk ckp la....

mamamarissa berkata...

aduhai alynnz...kes2 cam nie la yg saya paling takut nak tahu...menggigil satu badan bila baca tau...jauhkan semua tue dari anak2 kita kan

aLyNnZ berkata...

ibu alia:btul,alin mula2 tau hal nie pun bnyk kali menyumpah..mmg xleh control lar..bengang!ns baik kaisya xder apa2 time jatuh buai..harap anak2 kita dijauhkan dr perkara yg x baik..

aLyNnZ berkata...

yaya : itu lar hopefully anak2 kita dibwh jagaan pengasuh yang baik..harap2nyer pengasuh yg kite pilih adalah yg terbaik..auf still mak yaya jaga yer..?

aLyNnZ berkata...

Fieza79: alin pun hangen..sayu jer hati melihat bb gurl yg kemungkinan besar buta sebelah mata tu..skrg ni pengasuh hanya memikirkan wang ringgit..

dulu mak alin jg sekali 3org bdk yg hampir sebaya ok jew..bdk2 nk mmbesar mmg lasak kita pun fhm tp lau terjatuh cepat2 bgtau parents mereka..

aLyNnZ berkata...

hafnidah: mmg susah ida..susah nk cr pengasuh yg ikhlas menjaga anak kita..duit nk tp jaga cam acuh x acuh bagai melepaskn batuk ditangga..btul lau xnk jg bagtau kita pun xpaksa..

Nadiah Sidek berkata...

ya Allah..kesiannya. mmg tak bertanggungjwb langsung la pengasuh2 tu

Ju@Lucky^Mummy berkata...

erk.. bahaya gak ngan pengasuh yang x jujur ni kan..

x amanah..

LIP (^_^) berkata...

ish sakit hati je ngan kejadian2 nih....minta dijauhkan dari keluarga2 kita semua...

Nadiah Sidek berkata...

salam alin. knp lama tak update blog? sihat tak ni?

aLyNnZ berkata...

nadiah sidek: pengasuh yg xder hati perot..sihat alhamdulillah alin g bercuti n kena g kursus kt langkawi..

aLyNnZ berkata...

LIP^_^:Ameen, InsyaALLAH semoga keluarga kite dilindungi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...