Pengikut

25 Oktober, 2014

Solid Food : 11 days to go

eh...counting 4 what?
terasa mcm nak menunnggu ms utk deliver pulak ngee..
11 days to go..Bby Dhiya become 6 months..
haihh..cepat nyer masa berlalu..
maknanyer Bby D dah boleh start mamammm!!
yeayy..mama mmg teruja..
hopefully mama consistence menyediakan food utk Bby D..
xcited jugak nak tgk first reaction Baby D
Biler disuapkan solid food..
iye lar, selama ni Baby D hanya mengenal susu mama jerk..
Dan bermakna tak lama lagi breastfeed journey mama utk fasa pertama hampir berjaya..
doakan mama utk terus istiqamah yer..amin..

blanje sekeping gambo tuan tanah kedaung ngan baby D..


Ok alynn share tanda-tanda baby sudah bersedia menerima solid food..
Kebiasaannya pada umur bayi empat bulan (bayi menyusu susu formula) dan enam bulan 
(bagi bayi menyusu susu ibu secara eksklusif) mereka mungkin bersedia untuk makanan pejal. 
Ada beberapa tanda yang menunjukkannya antaranya:

Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak;
  Alhamdulillah Bby D dah lama lulus tang nii..

- Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa;
  So far Baby D belum boleh duduk lagi tp Bby D 
 boleh duduk kalo support dr blkg

- Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya;
  Berat ms lahir 3.05kg ms timbang umur 5 bulan 6.9kg 
 hopefully ms timbang 6 bulan berat Bby D naik dgn jayanyer..

- Menunjukkan tanda-tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali;
  Ha..yg ni mmg betul lepas mama susukan jap lepas tu 
 baby D muler mencarik2 nak menyusu lagik.

- Menunjukkan minat terhadap makanan yang di makan oleh orang dewasa;
  tang ni yg mama kesian kdg2 tak sampai hati nak makan ms  dokong baby D..mesti baby D pandang   makanan yg ada 
 pd tgn mama sampai lar makanan tu hilang dlm mulut mama..

- Bayi anda juga mungkin akan cuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan;
  hehe..lawak biler teringat kan makanan yg mak nak makan 
  ditepis   oleh baby D..sib baik makanan tak tercampak..
  
- Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya;
   Yang ni tak tau sbb tak pernah cuba lagik..

- Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan;
  Mengunyah maybe belom lagik kot..tp menelan of coz 
 boleh kann..tp yg makanan yg cair2 lar..

- Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya;
  Tak pernah bagi baby D pegang makanan lagik..tp bby D 
 dah boleh pegang toys..

Namun, anda dinasihatkan merujuk kepada pakar kesihatan untuk memulakan makanan pejal, lebih-lebih lagi jika anak di bawah 6 bulan.


3 ulasan:

Tengku Fauziana berkata...

ya Allah, pipi..gigit karang..hihih..

Nafira usof berkata...

Comelnye bb D.. geram sangatttt!
nanti dah boleh makan solid food, mesti tambah bambam. hehehe

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

wahhh..nak makan dahhhh..hihi..bby zayed klu tgk org makan bibir siap mengecap2..hahaha..kesian gak tgk..kadang bagi die pegang sudu bekas2 kentang lenyek ke apa kan mmg syok jek dia isap2..kekekeke..nntilah 2-3 weeks lagi gak br nk startkan betul2 solid food kat dia..=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...