Pengikut

12 Januari, 2013

Edisi Quality Time : Jom Mandikan Haiwan Kesayangan

Assalammualaikum..

Hr ke 12 di dlm tahun baru 2013..
Rasanya sejak menceburi dunia blogger alynn tak pernah lagi up
Story pasal haiwan kesayangan alynn n family kan?
Sebenarnyer pecinta haiwan dlm family alynn adalah anis a.k.a adik yg bongsu..

Kononnyer bosan tak der kawan (ye lar bongsu kan..), tak dr benda nak belek..so, kalau ada pets boleh ler menumpang kasih..cewahhh..makanyer pets pertama yg kami bela adalah kucing kg..sejak kecik pai ler skrg dah mcm garfield lebey2 lagi yg jantan tu a.k.a Lilo...nama kami sama2 persetujui rentetan dr citer cartoon Lilo & Stich..tp utk yg betina tu cam tak ngam plak nak bg nama Stich so kami bg nama Lala...Lilo & Lala hadir dlm family kami kalau tak silap perkiraan sejak tahun 2005 so, usia Lilo & lala dah 8thn..dr mula anis yg menjaga segala kebajikan hingga lar skrg diambil alih sementara oleh ayah tatkala anis study kt uitm..kalau dulu ayah kureng sket kalo bab2 nak menjaga pets nie..tp jenis ayah kalau dah start bela betul2..dr aspek pemakanan dan kesihatan perku dititik beratkan..kalo ada yg tanya 8thn berdua jew..yup..mmg kami dah mandulkan kedua2 nya..kalo ada yg ckp kesian bg kami lebih baik begitu dr beranak bnyk2 sendiri tak mampu jaga..kan..? Kan..?

Yang putih a.k.a Lilo kalo tgk cam kecik walhal doc ckp da obesiti woooo...

Yg hitam manis tu ler yang betina a.k.a Lala...slim sejak azali..hihi

Selain drpd kucing anis gak lar telah membawa masuk turtles dlm family kami...haha..first time dulu sekor jew dah innalillah pun sbb sakit mata tak sempat besar..itu pun pai bengkak2 mata anis..syg nyer pasal kan..kali ni didtgkan berpasangan tp takder nama..tuan empunyer tak bg nama plak..turtles ni dulu hanya sebesar duit syilling 50sen jew sekarang dah sebesar tapak tangan org dewasa..kalo nak kenal yg mana jantan dan yg mana betinanyer..yg kecik itu lah jantan dan yg besar itulah betinanyer..kebajikan turtles diambil alih oleh mak dr bab bg mkn, mandikan pai ler bab tukar air turtles..

So, kehadiran Lilo & Lala serta turtles dah jd sebahagian dr family alynn..Semoga haiwan kesayangan alynn sekeluarga sihat dan dipanjangkan usia hendaknye..

1 ulasan:

QasehnyaRania berkata...

amin.byk juga ye :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...