Pengikut

27 Jun, 2014

jaundis oh jaundis

Jaundis mmg buat alynn fobia..
Danish dulu jaundis sebulan lamanyer..
Alynn harap sgt baby dhiya bebas jaundis..
Tp harapan tinggal harapan..

Second day lagi nurse dh dpt detect bby dhiya ada jaundis..nurse advice bg susu sekerap mungkin..walhal hr ke2 susu belum meriah..nak tak nak kena topup dgn susu formula utk mengelakkan baby kering dan utk memastikan baby cukup susu sbb jaundis akan turun melalui pembuangan najis dan air kencing..

Kali ni alynn tak cek darah dekat hosp gomen..tak sanggup..so alynn pergi columbia..hosp swasta amik darah dekat tumit kaki..so ok lar sket kan..drpd cucuk kt urat tgn..sakitttt lar baby kan..dan cakap2 yg mengatakan result darah kt tumit kaki takkan sama dgn result darah kt tgn adalah salah..alynn sendiri tanya dgn doktor di columbia utk kepastian..doktor ckp taknak amik kt tgn sbb tgn baby halus..taknak menyakitkan baby thats why amik kat tumit..lagipun resultnye sama..

Ok first cek result jaundis dhiya 141, doc ckp tak tinggi so lagi 2 hr dtg cwk darah semula..second cek result bertambah tinggi 210..huhu..hati dah mula risau..ikutkan doc columbia dah suruh admit tp dia bg peluang lagi 2 hari kalau bacaan naik jugak no choices baby kena admit jugak..

slps berurut susu semakin meriah..alynn kerap menyusukan bby dhiya..pg2 jemur baby dhiya..alhamdulillah bby dhiya nak menyusu tak perlu dikejut..berbeza dgn abgnya danish..tak nak menyusu asyik tido..tapi result darah kali ke3 tetap naik..alynn dh redha bby kena admit dan alynn pun sama tido spital..tp kt columbia tiada katil utk ibu..that means ibu kena blk baby ditempatkan dinursery bwh sinaran lampu biru..

Owhh tidak..ni yg alin plg tak sanggup nak dgr..tak leh nak byg tido mlm tanpa bby dhiya..alynn dh berbelah bahagi kakau kt hosp gomen ibu dpt katil sekali..mak pujuk utk masukkan jugak dhiya kt columbia..

Akhirnya bby dhiya admitted columbia hosp at 5 day old..hr pertama alynn berkampung di columbia..nurse akan panggil alynn masuk utk menyusukan bby dhiya so alynn mmg kena standby dkt luar nursery..mengenangkan bby dhiya akan diberikan susu formula pd setelah malam alynn nekad utk pump susu..cabaran pump susu di hari ke 5 amat mencabar..susu yg br nak meriah..breast yg br mula nk bermesra dgn manual pump yg hubby beli..rasa mcm nak nanges..

First pump alynn amik masa selama 2 jam lamanyer utk dptkan susu sebanyak 4oz..jenuh..tp utk bby dhiya mama sanggup..pump kali ke2 sejam dpt 3oz..alhamdulillah ada rezeki utk bby dhiya..begitu lar seterusnya..

Hasil pump kali pertama


Pg hr ke2 (6 mei) result darah dhiya menurun dr 228 ke 151..syukur..doc ckp dh boleh discharge tp better tunggu esok biarkan jaundis turun lagi memandangkan kes danish yg dah discharge kena admit semula sbb bacaan jaundis naik balik..alynn akur..setiap hari alynn blk kul 11 mlm slps menyusukan baby dhiya..dan setiap kali itular alynn menangis..sedey mengenangkan anak tido di bawah cahaya lampu biru..panas..kulit baby dhiya waktu tu mengelupas terukk..hati mana yg tak sayu kan..

Baby dhiya dibwh sinaran lampu biru..sayu..


Pg hr ke3 (7 mei)..alynn mmg tak sabar tunggu doc sampai sbb alynn tau bby dhiya dh boleh discharge..alhamdulillah bacaan menurun ke 95..jaundis turun cepat kalau dulu ms abgyer lambat turun..lega sgt2..alynn doa sgt2 jaundis tak naik semula..jauhkan larr ya allah..kalau dulu danish mcm2 usaha alynn buat utk turunkan jaundis..tp utk baby dhiya alynn hanya jemur dan kerapkan penyusuan..bersyukur sbb bby dhiya kuat menyusu..hari berikutnyer nurse dtg ke rumah tgk jaundis bby dhiya semakin berkurangan dan akhirnyer baby dhiya bebas jaundis pd hr ke 10..syukur..



2 ulasan:

Lily@MamaZaraZareef berkata...

best tgk susu smpai 4 oz..saya smpai skang pon susu tak meriah lg..nk dpt 2 oz pon bercinta pam..>_<..nway, lega kan klu anak dah bebas kuning..selagi tak ok mmg tak senang hati mama dibuatnya..huhu

Lily@MamaZaraZareef berkata...

ehh.lupe plak nk ckp..klu kat batu pahat n kuantan, klinik gomen mmg amik darah kat tumit kaki tau..baru tau ada tpt amik kat urat tgn..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...