Pengikut

20 Jun, 2014

Tanggal 5.5.14 Lahirnya Seorang Puteri..

Ok pg slps tempuh jem di highway dan exit tol bangi alynn sampai di az-zahrah kul 8.15pg terus ke wad bersalin..nurse panggil utk kebilik pemeriksaan..alin dpt lihat di skrin contruction tak sekerap td..ahh..sudah knp plak ni..td kt rumah bukan main lagik jap2 sakit..tp skala construction plg kuat mencecah 99peratus tp tak selalu dlm 3 kali je..owhh..time tu mmg sakiiitttt..kejang2 kaki menahan sakit..then bidan pulak masuk utk cek bukaan..debor lagik..nurse perempuan lembut..
dimulakan dgn bismillah..

Alhamdulillah lega sgt2 biler bidan ckp dah bukak 4cm..syukur..terus msg n wasap hubby..happy walaupun pertrungan sebenar belum bermula huhu..masa tu dah pukul 8.45pg..kalau kt hosp gomen sah2 dh kena masuk labour room tp kt sini nurse bgtau tunggu husband settle pendaftaran then masuk bilik..owhh ok..lepas tukar uniform hosp warna pink alynn tunggu bersama mak, anis dn my hero danish..sambil menunggu tu contruction lebih kuat dan kuat..aihhh..kt dlm bilik pemeriksaan td ok je tak ler kerap dn kuat sgt..kt luar ni sakiitt sgt sampai satu masa alynn terkeluar suara argghhh..rasa mcm nak perah2 hubby plak takder so perah ler sofa yg alynn duduk tu sib baik tak koyak haha..dan ms ni lar terasa lamanyer hubby settlekan hal pendaftaran..mak cam biasa lar tiap kali alynn tunduk mesti mak tanya sakit eh lin maybe dgn cara tu mak tau alynn dah hampir nak bersalin..
Mak dh nak panggil nurse utk tgk keadaan alynn tp alynn ckp takpe mak boleh tahan lagik. Mak cakap kalau dh mcm tu gayanyer dah tak tahan dah tuu..Pastu mak ada cakap kau ni mak tgk dah kerap sgt sakitnyer tak lama dah ni..pastu alynn bgtau iye kot mak tak tghari ptg kot alynn bersalin..in sha allah..dan turun tanda alynn adalah darah..alynn sentiasa bersedia fizikal dan mental kalo darah maknanyer lebih sakit dr turun tanda air dan mungkin proses bersalin yg agak panjang..wallahualam..semoga dipermudahkan..

Nmpk je kelibat hubby terus lega..maknanyer alynn akan dpt bilik at least selesa sket utk menahan contrustion kan..niat nak jalan kaki biar bukaan lagi cepat.tp mak bising soh naik wheelchair..nurse yg nak mengiringi dtg dgn wheelchair sib baik gak alynn naik wheelchair sbb alynn mmg dah tak tahan sakitt..sakit sgt padahal br bukak 4cm..
sambil mulut tak henti2 baca zikir nabi yunus semasa dlm perut ikan..

Nurse minta maaf sbb labour room dan bilik penuh so alyn ditempatkan di bilik sementara 2 katil. Ms tu lebih kurang kul 9.45pg..alynn pun br 4cm so biler ada patient yg dah selamat bersalin br turn alynn pulak masok..ok tak per asalkan dpt katil..pinggang rasa mcm nak patah huhu..baru je baring sambil perah tgn hubby bile contruction dtg dan diperdengarkan surah2 al quran..itu yg bagusnyer hosp az zahrah nie..ye lar nama pun pusat perubatan islam kan..

Danish pulak biler tgk mamanyer cam tak keruan..mule ler bertanya..knp mama? Mama sakit ker? Mama jgn lar sakit..danish taknak mama sakit..aduhai anak..alyn jawab mama sakit syg..sakit nak kuarkan adik..owhh..adik nak kuar eh mama..dah lama abg tunggu adik tak kuar2..iye lar jap lagi adik kuar ler syg..dah jgn tanya bnyk2 mama sakit nie abg..

Tak lama lepas tu dlm 10 minit lepas berborak dgn abg danish, alynn rasa ada cecair yg keluar mcm darah periode..tak risau sgt sbb alynn mmg pakai pad siap2 sbb dah turun tanda darah dr smlm..kemudian darah tu keluar lagi bnyk..kali ni mmg bnyk..menyimbah..alyn mmg cuak time tu..alynn bgtau hubby darah..ayg darah kuar bnyk sgt2..ms tu alynn mmg nebes sbb sblm bersalin alyn bnyk dgr cerita tak best pasal tumpah darah masa bersalin..mmg alyn takot..
Hubby dgn mak dh dgr alynn cakap darah terus tekan loceng..nurse dtg nak cek..nurse tgk bukan darah rupe2 nyer air ketuban!! alynn sendiri mmg tak aspect air ketuban sbb ms danish dulu doktor yg pecahkan air ketuban..biler ketuban dh pecah dan2 alynn rasa nak pushhhhh..bidan terus cek jalan dan alyn dpt dgr bidan cakap bukaan is almost 10cm!!! Hahhh..mmg tak sangka sgt2 kuasa Allah s.w.t. bukaan begitu cepat.. dan terdgr bidan tanya nurse td first cek brp dan nurse bgtau td br 4cm..alamak sempat ker nak g labour room..tak payah lar kot..alynn sempat cakap dgn nurse boleh tak saya bersalin kt sini shj sbb pikir nak ke LB nk tukar katil bagai mmg dah tak larat..pastu nurse cakap iye mmg awak akan bersalin dibilik ni..terus mcm terperanjat pulak sbb memikirkan equipment bersalin di wad ada ker..bukan ker segala equipment bersalin tersedia di LB?

Ok cuba bayangkan keadaan mmg agak kelam kabut dgn alynn yg rasa mmg nak pushh sgt2 tp bidan tak bg sbb equipment belum sampai dan doktor is otw dr biliknyer sbb hr ni pun doktor bertugas mcm biasa cek ibu mengandung..alyn mmg ckp dgn bidan yg alyn nak pushh dan tiap kali tu bidan terpaksa seluk utk tahan supaya jgn push..sabo je ler kan..time tu seluk alyn rasa lega sbb hilang sekejap rasa nak push..alahai..cian adik dah tak sabo nak keluar kena hold kejap..huhu..
Mak yg menunggu diluar bilik cornfirm lagi nebes sbb mak cakap time tu nurse jap2 keluar kesana kesini mencari apa yg tak lengkap lagi..ms danish dulu mak tgk klong tau2 dah keluar dr labour room kali ni mak dpt dgr suara doktor dan suara klong pushh..pengalaman baru..
Dlm bilik doktor sampai sedikit mengah ttp cool..doktor bgtau, ok azlina saya dah ada dekat sini u jgn risau..u boleh push skrg..tarik nafas panjang2 then pushhh..tp ms tu takder contruction so rasa nak push takder..jap lepas tu dtg contruction alynn pushhhhh...pushhhh..pastu tau tak doktor cakap apa..azlina u tak push u hanya menahan sakit..hahhhh?? Biar betul..ms tu tak tau nak kata apa..td tu aku tak push ker? Ya allah jgn lar aku tetiba tak tau nak push pulak maklumler dh 5 thn rehatt..mcmaner nie..hubby ada di sblh sentiasa bg semangat dan setia menemani isterinyer..ms tu redha je lar kena perah dgn bini..

Contruction dtg lagi alyn pushhh skali lagi..kali ni push yg lebih lama terdgr bidan cakap push azlina push mcm org gerammmm dan alyn terus pushhhh kali ni doktor pulak cakap hah mcm tu ler ok bagus azlina jgn putus nafas teruskan pushhhhhh...dan akhirnya lahirlah seorang puteri pada pukul 10.18pagi..baby keluar menanges dgn  kuat..doktor cakap uihhh kuat nyer nanges..haha..

Alhamdulillah syukur..syukur ya allah..
Kemudian uri dikeluarkan dan tiba masa utk jahit..pengalaman yg berbeza kalau dulu proses jahit berjam lamanyer..tp kali ni doktor yg jahit sekejap cepat dan pantas..tau2 dah selesai..alhamdulillah jugak koyakan tak bnyk..


hubby mengazankan puteri kami..dan di az zahrah baby ditempatkan dinursery dan dibawa kpd ibu biler tibe time menyusu..so ibu yg br melahirkan boleh berehat..rasa mcm tak percaya jd ibu beranak dua..syukur sgt2 famili kami dah lengkap dgn kehadiran sepasang cahaya mata..

Ini lar puteri kami..

4 ulasan:

Nad MamaZN berkata...

huhu comelnya! tahniah
sapa nama? berat berapa?
alahai, sebak plak rasa...

Lily@MamaZaraZareef berkata...

alhamdulillah..dipermudahkan..cpt jugak bukaan tuh kan..saya dulu nurse n dokter tak bagi push sbb tk cukup 10cm tapi saay push gak sbb tak tahan..hahahaha

Kakzakie berkata...

Alhamdulillah dan tahniah dari kakak. Kira Alyn ada rasa contraction tak lama sebab baby dah tak sesabar nak keluar...

Cumiiillll sangat. Sukalah si abang ye:)

lylieiqmal berkata...

hahaha...kali nie tak scary kan kak so blh bersalin lagi..hahahaaha..

tahniah akak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...