Pengikut

21 Mac, 2013

Tanda-Tanda anak anda MANJA..


~~ Assalammualaikum ~~

Mmg sengaja alynn cari info berkaitan anak manja sbb nak tahu knp anak boleh jd manja adakah disebabkan jarang yg  jauh diantara setiap anak ataupun seseorg anak itu belum mempunyai adik- beradik lain yg membawa kpd sikap manja yg berlebihan..? selain tu boleh sharing dgn member blog..

ANAK manja biasanya terjadi diatas beberapa faktor. Cara asuhan ibu bapa juga merupakan foktor penting. Kasih sayang yang berlebihan boleh menjadikan anak menjadi manja dan selalu menganggap semua keinginannya akan dipenuhi. Ibu bapa sering merasa dilema kerana tidak mampu mengendalikan anak ketika memiliki keinginan yang sukar utk dipenuhi.

Namun dr susut  lain, ibu bapa bimbang jika hal tersebut tidak diikuti, anak akan berpikir bahawa orang tua mereka tak menyayanginya. Padahal, tanpa disedari ibu bapa, sikap ini akan memberikan impak negatif bagi anak. Ketika anak belum memilki adikibu bapa munkin tidak merasa apa-apa. Bagaimana jika suatu hari nanti ia memiliki adik dan sifat manjanya tidak  hilang. Merengek dan menangis adalah salah satu cara yang biasanya dilakukan oleh anak manja agar kemhauannya dituruti.

Dalam mengatasi kemanjaan anak, ibu bapa tidak boleh terlalu emosi. Hal tersebut akan membuat anak menjadi takut dan lebih mudah menangis. Anak-anak sebenarnya tidak dilahirkan manja. Hanya ibu bapa yang terlalu sabar dan selalu menuruti keinginan anak setiap saat yang menjadikan mereka menjadi manja.

Amalan memberikan hadiah bagi perilaku baik, dan hukuman bagi perilaku buruk. Bila anak anda menangis kerana menginginkan sesuatu, jangan berikan dan ambilah apa yang mereka suka. Bila mereka tak mau berganjak dari lantai bila marah, angkatlah, dan bawa mereka ke dalam bilik hingga tenang dan minta maaf. Jika mengabaikan perintah, berikan hukuman yg bersesuaian. Jangan belikan semua yang anak minta.

10 Tanda – Tanda anak manja :

1. Mereka menangis dan berteriak bila ingin sesuatu. 
   (menangis tu ada lah tp stlh dipujuk dan diberitahu knp then everything will be ok.)

2. Suka merajuk sambil terlentang di lantai dan tak mau bangun.
   (so far tak pernah lagi Alhamdulillah)

3. Sering marah dan bahkan memukul anda ketika anda menghukumnya 
   (ha..yg ni kdg2 terjadi)

4. Mengabaikan pertanyaan anda. 
   (selalu jugak biler danish tgh fokus akan sesuatu perkara)

5. Bersikap kasar pada orang dewasa dan anak-anak lainnya.
   (so far tak pernah lagi mintak dijauhkan)


6. Menolak share mainan atau perlakuan tertentu dengan anak lainnya.
    (so far Danish takder masalah bab sharing2 nie..tak tau ler kalo time tu mood tak baik)

7. Suka jika diri diberi perhatian dlm kumpulan.
    (erm..tak jugak. kalau ia pun danish akan panggil mama n abah)

8. Selalu menginginkan yang dimiliki orang lain. Bila telah berhasil memilikinya, mereka selalu menginginkan   
    sesuatu yang baru.
    (ha..yg ni kdg2 terjadi walaupun danish dah ada benda tu..)
   
9. Kamarnya berantakan dan tak mau membereskannya, hingga anda mengalah melakukannya.
    (ni mmg selalu lar kan..bersepah mainan biler disuruh kemas danish suruh mamanye pun kemas  
    sama-sama)

10. Menolak untuk tidur.
     (yg ni selalu danish akan bg alasan nk teman wan..aitt suda terbalik ka?)



2 ulasan:

Nad MamaZN berkata...

Zakwan ni dh ad adik pun manja lg ngan mama dia
Org kata boy manja ngan mama, girl manja ngan papa..
Ada gak la nmpk tp xtau la mmg kebetulan ke

Cho Zila berkata...

manjakah anak akak!!! cam ada jer yang kena... ehmmmm .. thanks untuk entryni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...